FEESTMAALTIJD met FAKKEL

 
 

1. Witloofsoep met krokante appelmengeling

Ingrediënten (4 pers)

600g witloof
1 courgette
2 appelen (jonagold)
1 ui
10 walnootpitten
1⁄2 koffielepel mosterd
1,5dl Fakkel
8 dl straffe kippenbouillon
1 eetlepel olijfolie
peper en zout


Voorbereiding


Snipper de ui fijn
Verwijder de harde kern van het witloof en snij in stukken
Schil de courgette verwijder de pitjes en snij het vruchtvlees in stukken
Hak de walnoten grof
Schil de appelen en rasp fijn. Meng de olijfolie, de grof gehakte walnoten en de mosterd.


Bereiding


Doe de stukken witloof samen met de fijngesnipperde ui en de stukken courgette in een kookpot en overgiet met de kippenbouillon. Laat 15 min koken.
Giet de Fakkel erbij en laat nog 10 minuten sudderen.
Mix alles tot een gladde soep en kruid eventueel bij met peper en zout.

Afwerking

Verdeel de appelmengeling over het midden van vier diepe borden en lepel er de soep rond.

Pairing

De zoete smaak van de appelen contrasteert mooi met het bittere van de witloofsoep. De mosterd en de walnoten geven er een aparte toets aan.


2. Scampi’s in een zacht currysausje

Ingrediënten (4 pers)

5dl groentebouillon
36 scampi
2 sjalotten
1 stengel citroengras
1 appel
40g verse gember
eetlepels currypoeder (naar smaak)
1limoenblaadje
4dl Kokosmelk
een scheutje olijfolie
250g basmatirijst (los of kook builtjes)
3 stengels selders
1 wortel
1 rode paprika
1 prei
1 kleine courgette
enkele scheutjes sojasaus
enkele scheutjes arachideolie
peper en zout

Bereiding

de currysaus

Je hoeft niet alle ingrediënten té fijn te snijden, want later zal je de saus nog mixen.
-
Pel de sjalotten en snipper ze in kleine stukjes.

  1. -Verwijder het onderste stukje van het citroengras en snij de taaie stengel vervolgens in stukjes.

  2. -Zet een stoofpot op een zacht vuur en schenk er een scheutje olijfolie in.

  3. -Stoof de stukjes sjalot en citroengras in de hete olie. Roer af en toe eens in de pot.

  4. -Schil het stukje verse gember en de appel. Snij de gember en de appel (zonder klokhuis) in stukjes.

  5. -Zet een vuur een beetje hoger en doe de stukjes gember en appel erbij. Voeg ook een limoenblad toe voor extra smaak. Roer af en toe en laat alles 5 minuten stoven.

  6. -Strooi het currypoeder in de stoofpot, roer even en schenk er ook de groentebouillon en de kokosmelk bij. Zet het vuur zacht en laat de saus 20 minuten pruttelen.

Nu heb je de tijd om de wokgroenten voor te bereiden en de rijst te koken. (zie onder)

  1. -Als alle ingrediënten voor de saus voldoende geprutteld hebben, dan is het tijd om ze te mixen. Verwijder eerst het limoenblad. Zet de staafmixer in de pot en mix de inhoud tot een gladde saus.

  2. -Neem een lege kookpot en zet er een grote zeef boven. Schep de saus deel per deel in de zeef en roer met een grote lepel tegen de binnenkant van de zeef tot alleen de taaie restjes van de groenten erin achterblijven. De droge pulp gaat in de vuilnisbak.

  3. -Proef de gezeefde saus en kruid ze naar smaak met een beetje zout. Hou de pot warm.

de  rijst:

Basmatirijst heeft een bijzonder aroma. Wie daar niet van houdt kan natuurlijk ook klassieke witte rijst gebruiken.
-
Kook de rijst(builtjes) gaar in water, volgens de instructies op de verpakking.

- Hou de warme rijst even apart.

groenten en scampi in de wok:

  1. -Spoel alle groenten schoon. Wie groenten wil wokken let er best op dat de stukjes niet te groot zijn. Anders zullen ze niet snel en gemakkelijk gaar bakken.

  2. -Snij de courgette eerst in plakjes en vervolgens in hele fijne reepjes.

  3. -Snij de paprika in fijne lange reepjes.

  4. -Schil de wortel, verdeel de peen in 3 gelijke stukken en snij die stukken tenslotte in fijne reepjes.

  5. -Verdeel ook de stengels selder in gelijke stukken van zo’n 6 cm en snij die daarna in fijne reepjes.

  6. -Verwijder het donkerste loof van de prei. De witte en lichtgroene stukken snij je ook in reepjes van zo’n 6 cm lang.

  7. -Verzamel alle fijngesneden groenten in een mengschaal.

  8. -Maak de (ontdooide) scampi schoon. Verwijder eerst de koppen van de grote garnalen en ook hun pantser. Het uiteinde van staart kan je er eventueel aan laten zitten, want dat kan decoratief zijn.

  9. -Maak nu een ondiepe insnijding langs de rug van elke scampi en dan zal je het darmkanaaltje van de garnaal ontdekken. Veeg dit eruit met behulp van een vel keukenpapier.

  10. -Zet de scampi even opzij en werk de saus verder af.

Afwerking:

  1. -Zet de wok op een stevig vuur. Laat de pan heel heet worden. Schenk er een scheutje arachideolie in en bak er meteen de scampi in.

  2. -Strooi wat zout en een beetje peper over de sissende garnalen. Roer regelmatig in de wok, terwijl de pan op het vuur blijft staan. (De inhoud van de pan opgooien is gevaarlijk en helemaal niet nodig.) Na minder dan 2 minuten haal je de scampi al uit de wok. Zet ze even opzij.

  3. -Maak het wokgerecht vanaf nu in meerdere bakbeurten klaar. Een overvolle pan is geen aanrader. Het gaat snel, dus iedereen zal op tijd bediend worden.

  4. -Doe telkens een beetje arachideolie en een deel van de fijne groentjes in de wok. Laat ze een minuutje bakken en schep er dan een portie rijst bij en een deel van de scampi. Schenk tijdens het wokken een beetje sojasaus in de pan en roer. Na zo’n 4 tot 5 minuten bakken kan je beginnen smullen. Vergeet natuurlijk niet om de milde currysaus over elke portie te lepelen.

Pairing

De licht pittige zoetheid van de gember en de currysaus past mooi bij de fruitige bitterheid van het bier. Vanzelfsprekend opdienen met een lekker fris glas Fakkel!


3. Luchtige witte chocolademousse met passievrucht

Witte chocolademousse

Ingrediënten

850 g room 20%
310 g witte chocolade
150 g passievruchtenpuree
150g eiwit

Bereiding:
-
Breng 250g room aan de kook

  1. -Giet deze over de chocolade en emulgeer om een gladde grenache te bekomen

  2. -Voeg de passievruchtenpuree, de eiwitten en de rest van de room toe.

  3. -Zeef de massa, en giet deze in een spuitfles onder druk. Bewaar in de koelkast

Exotische fruitsalade

Ingrediënten:


500 g vers sinaasappelsap
120 g suiker
1 vanillestokje
1 bosje munt
25 g kardemomzaadjes
1 rijpe ananas
2 mango’s
2 bananen
2 kiwi’s

Bereiding:

  1. -Breng het sinaasappelsap samen met de suiker aan de kook en schuim het af

  2. -Voeg het vanillestokje, de munt en kardemomzaadjes toe en laat het infuseren

  3. -Snijd het fruit brunoise en giet het sinaasappelsap erover.

Afwerking en presentatie:

  1. -Schik de exotische fruitsalade in glaasjes.

  2. -Werk af met de witte chocolademousse

Pairing:
De fruitigheid van het bier gaat mooi samen met de fruitigheid van het dessert. De bitterheid van het bier verzacht de zoetigheid van het dessert. Daarom: nuttigen met een fris glaasje FAKKEL!

SMAKKELIJK!

 

Een menu speciaal voor u samengesteld door Jarich Weygaerts!